fysio, fysio Boxmeer, fysiotherapie, fysiotherapie Boxmeer, rugexpertise, bekkenexpertise Boxmeer, bekkenklachten, bekkenklachten Boxmeer, bekkenpijn, bekkenpijn Boxmeer, blessure, blessure Boxmeer

Welke factoren spelen een rol?

Een gezonde en gevarieerde voeding en een gezonde leefstijl zijn van grote invloed op ons darmstelsel. Gezond eten, voldoende drinken, goed en rustig kauwen bevorderen een goede spijsvertering. Een haastige leefstijl en een ongezond voedingspatroon kunnen resulteren in buikpijn en darmklachten. Ook allergiën en intoleranties voor voedingsbestanddelen kunnen klachten veroorzaken.

Wat doet de huisarts?

Wanneer u naar de huisarts of specialist gaat, wordt er meestal eerst gekeken of u last heeft van een infectie, allergie of andere aandoening in je darm of maag. Is dat niet het geval, dan krijgt u al snel de diagnose Prikkelbare Darm. Veel voorkomende klachten zijn: weinig eetlust, rommelingen in de buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid, boeren, zuurbranden en een gevoelige en pijnlijke buikwand.

De diëtiste

Wanneer de huisarts u doorverwijst naar de diëtiste wordt eerst via een uitgebreide intake uw voedingspatroon in beeld gebracht. Vervolgens zal in overleg met u een behandelplan opgesteld. Een nieuwe methode om de klachten die worden toegeschreven aan PDS te verminderen is het FODMAP dieet.

Het FODMAP dieet

De universiteit van Melbourne heeft het FODMAP dieet ontwikkeld is een afkorting. Elke letter staat voor een groep koolhydraten waarvan bekend is dat ze voor klachten kunnen zorgen. Deze koolhydraten worden bij mensen met PDS niet goed in de darm opgenomen en zorgen dan voor klachten.

Hoe werkt het FODMAP dieet?

Dit dieet sluit een aantal voedingsmiddelen uit (FODMAP arm dieet). Daarna worden één voor één bepaalde voedingsmiddelen toegevoegd. Op deze manier wordt gekeken welke voedingsmiddelen de klachten verergeren. Dit onderzoek vraagt een goede analyse en duurt 10 tot 12 weken. Door deze voedingsmiddelen die klachten geven te mijden kunnen de klachten verminderen of verdwijnen. Uit onderzoek door diverse instituten blijkt dat bij maar liefst 75% van alle deelnemers de klachten afnemen of zelfs verdwijnen.

Maak een afspraak

Wanneer u de eerder genoemde klachten heeft maakt u eerst een afspraak met een huisarts. Indien de huisarts de diagnose PDS stelt kunt u een afspraak met ons maken. Wij zullen u tijdens de intake verder informeren over het FODMAP dieet. U bent van harte welkom.

 

About the author