Dat de bekkenbodem een rol heeft bij functies zoals plassen, ontlasten en seksualiteit lijkt logisch. Maar wat is nu precies de rol van de bekkenbodem bij de lage rug en/of bekkenklachten?
In je buik en romp zitten diepe spieren (diepe dwarse buikspier, de transversus abdominis en de diepe rugspieren, de multifidi). Uit onderzoeken weten we inmiddels dat juist bij mensen met steeds terugkerende lage rugklachten deze spieren niet goed samenwerken, verzwakt zijn, en zich niet automatisch herstellen. Zonder dat je het weet horen deze spieren met elkaar een voorspanning te geven waardoor de romp gestabiliseerd is alvorens de spieren van de romp, armen en benen een beweging inzetten. Kracht is hierbij niet zo zeer van belang. Maar timing en dosering des te meer.
De dwarse buikspier is een belangrijke spier tijdens deze voorstabilisatie. Hij verbindt het linker en rechter deel van ons lichaam en heeft een gekoppelde werking met de diepe rugspieren. Deze spieren vormen samen met de bekkenbodem een soort beschermende cylinder waardoor de wervelkolom en de bekkenkring worden beschermd.