fysio, fysio Boxmeer, fysiotherapie, fysiotherapie Boxmeer, rugexpertise, bekkenexpertise Boxmeer, bekkenklachten, bekkenklachten Boxmeer, bekkenpijn, bekkenpijn Boxmeer, blessure, blessure Boxmeer, manuele therapie

Wij als rugspecialisten kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar een juiste houding aannemen is zeer belangrijk om rugklachten te voorkomen. Steeds vaker zien wij mensen in de praktijk komen, die last hebben van hun rug bij langdurig zitten, staan of liggen. Dit, terwijl deze klachten vaak eenvoudig voorkomen kunnen worden door de juiste houding aan te nemen. Maar wat is nu precies een ‘goede houding’? In deze blog gaan wij dieper in op een posturaal syndroom en hoe u dit kunt voorkomen.

Wat is een posturaal syndroom?

Er wordt gesproken van een posturaal syndroom als er teveel stress wordt uitgeoefend op de normale structuren, met andere woorden: als u een ‘verkeerde houding’ aanneemt. Er is hier geen sprake van beschadiging, maar de wervelkolom wordt simpelweg te veel en te lang belast. U kunt hierbij denken aan iemand die de hele dag onderuitgezakt achter de computer zit. Geleidelijk aan zal u een zeurende pijn gaan voelen, omdat de onderrug zich in een maximaal gebogen positie bevindt. De nek is in deze houding naar voren gebogen. Hierdoor krijgt u ook pijnklachten in zowel de rug als de nek.

Symptomen van posturaal syndroom

Mensen met het posturaal syndroom hebben een normale wervelkolom die verder geen pijn doet. De klachten zijn alleen aanwezig wanneer er te lang een verkeerde houding wordt aangenomen. De pijn is meestal een zeurende, maar geen heftige pijn in de rug. Deze pijn kan vaak worden verminderd door te bewegen of anders te gaan zitten. Hierdoor wordt de spanning van de gewrichten gehaald waardoor de pijn afneemt.

 

Een goede houding om posturaal syndroom te voorkomen

U neemt een goede houding aan op het moment dat de spanning op de gewrichten van de wervelkolom minimaal zijn. Hierdoor voorkomt u pijnklachten in de nek en rug. De algemene regel luidt: ‘Een rechte lijn van het oor naar de schouder naar de heup’.

 

Hier volgen wat tips:

  • Juiste zithouding: Het zitvlak moet tegen de rugleuning steunen. De schouders zijn licht naar achteren gebogen en de kin is lichtelijk naar beneden gebogen. De beste hoogte van de stoel is wanneer de heupen en knieën in een hoek van 90 graden staan. Blijf ook niet te lang zitten, maar loop af en toe een stukje of ga even staan. Probeer in ieder geval de rug in beweging te houden
  • Staan: Dit kan worden getest door tegen de muur te gaan staan. U staat goed als de hielen, billen, schouders en achterhoofd tegen de muur komen. De onderrug hoort in een lichte boog te staan.
  • Liggen: Een buikligging wordt afgeraden omdat deze houding een hoge spanning op de nek brengt. Zorg ervoor dat bij een rugligging het kussen ook de nek ondersteunt. Probeer bij een zijligging ook recht te liggen, niet in een foetushouding.

Behandeling bij posturaal syndroom

De meeste mensen die hier last van hebben ervaren geen pijn wanneer ze een goede houding aannemen. Vaak is een houdingscorrectie alles wat u nodig heeft om dit probleem te verhelpen. Met behulp van oefentherapie en advisering kunnen wij u helpen om een optimale houding te bereiken. Het lichaam wordt getraind om een goede houding aan te nemen tijdens de dagelijkse handelingen. Ook kunnen stretch- en krachtoefeningen helpen om de wervelkolom te versterken.

 

Kun je hulp gebruiken bij het aannemen van een goede houding?

Neem dan contact op met onze praktijk. Onze rugspecialisten staan voor je klaar.

About the author